top of page

כל האמת שלא ידעתם על תחליפי סוכר וממתיקים טבעיים

חולי סכרת רבים ואנשים שסובלים מסוכר גבוה בדם אך אינם מוגדרים כחולי סכרת, מחפשים תחליפי סוכר וממתיקים טבעיים שאינם פוגעים בבריאות, כחלק מהחיפוש אחר פתרונות לטיפול טבעי בסכרת.  הנה  כל האמת שלא ידעתם על תחליפי סוכר וממתיקים טבעיים.

 

מה עם ממתיקים מלאכותיים?

שוק מוצרי הדיאטה רווי תחליפים לסוכר שאמורים להוות פתרון, אך למעשה הם בעלי תכונות מזיקות ורעילים בשימוש לאורך זמן. כל תחליף לסוכר הקיים היום מגיע עם אזהרות כיוון שלכל התחליפים המלאכותיים תופעות לוואי בריאותיות כמו פגיעה במערכת העיכול, רעילות, ואף הגדלת הסיכוי ללקות בסרטן, ורובם בעלי טעם לוואי דוחה. אז על תחליפים מלאכותיים לסוכר אנחנו כלל לא מדברים, אלא על תחליפי סוכר וממתיקים טבעיים בלבד.  

 

מתוק לו מתוק לו


האיסור הגורף על חולי סכרת לצרוך מזון מתוק אינה קלה ליישום, ובסופו של דבר רוב הנמנעים מסוכר, בגלל סכרת או מסיבות אחרות כמו ההבנה הפשוטה כי צריכת סוכר מזיקה לבריאות, מוצאים את עצמם משתוקקים לעוגה, גלידה או המתקה בקפה. הם מחפשים תחליף לסוכר האסור ומגיעים לשוק תחליפי הסוכר והממתקים הטבעיים. 
על פניו – מצוין. מדובר בממתיקים טבעיים שאין בהם נזק בריאותי. באופן מעשי, זה רחוק מאוד מלהיות מדויק. בואו נבחן את הממתיקים ההלו.

בואו נבחן את הממתיקים הללו

  • דבש/סילאן/מייפל
    שלושת הממתיקים ההלו נחשבים לתחליפי סוכר וממתיקים טבעיים אך אסורים לשימוש על חולי סכרת. למה? כי סילאן, דבש ומייפל הם צורה של סוכר. טבעית יותר, מזיקה פחות, אבל בסופו של דבר מדובר בסוכר. אם אתם מחפשים להפחית את צריכת הסוכר שלכם ומסתפקים בטעם מתוק פחות מסוכר, זה יכול לעבוד, אך חשוב לזכור שמדובר בסוכר לכל דבר. 

  • רכז פרי מתפוחי עץ או דובדבנים
    רכזי הפרי הטבעי מהווים תחליף טוב לסוכר באופן כללי, אך גם כאן מדובר בסוכר בסופו של דבר. מי שרוצה להפחית בצריכת הסוכר יכול להשתמש בתחליפים אלה, אך חולי סכרת צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הכמויות המותרות להם. טבעונים רבים משתמשים ברכז פרי להכנת עוגות ללא סוכר. הפירות עשירים בפרוקטוז, שהוא סוכר, וצריכת כמויות גדולות מהרכז תגרום לעלייה של רמות הסוכר בדם, בדיוק כמו בצריכת סוכר לבן.

  • סטיביה
    תמצית ההמתקה של הסטיביה מופקת מעלי הצמח, שרמת ההמתקה שלו גבוהה ונטולת ערך קלורי. יחד עם זה, עיבודי הסטיביה השונים הם בעלי טעם לוואי חזק ומשמעותי שאינו אהוב על כולם ואילו בעלי הצמח בצורתם הטבעית יש בעיה להשתמש מעבר להמתקת שתייה חמה. סטיביה נחשבת לממתיק בריא יחסית אך כדאי לדעת כי ישנם מחקרים הטוענים כי צריכה של סטיביה באופן קבוע אינה בריאה כלל.

  • תמרים
    תמרים משמשים פעמים רבות כתחליף טבעי לסוכר ובכמויות קטנות אין עם כך בעיה. התמרים עשירים בסיבים תזונתיים ואינם גורמים לעלייה חדה של רמות האינסולין בדם בכמויות קטנות. הבעיה היא שבכמויות קטנות ההמתקה היא מאוד עדינה ואילו בכמויות גדולות מדובר, שוב, בסוכר, ולכן יש בעיה להשתמש בהם להכנת עוגות ללא סוכר, לדוגמא.

  • סירופ יאקון
    סירופ יאקון הוא אזרח חדש בארץ בתחום של תחליפי סוכר וממתיקים טבעיים ורוב אנשים עדיין אינם מודעים לקיומו. הסירופ מופק משורש של צמח היאקון, שמקורו בפרו ולאורך ההיסטוריה ניתן למצוא עדויות רבות לשימוש בחלקי הצמח השונים למטרות טיפול טבעי בסכרת ושליטה ברמות הסוכר בדם. לצמח היאקון הרבה מאוד תכונות תזונתיות מועילות והיתרון הגדול של סירופ יאקון, מלבד טעמו המתוק ונטול טעמי הלוואי, הוא העובדה כי הוא אינו מעלה את רמות הסוכר בדם כלל, ולכן מותר גם לחולי סכרת בשימוש חופשי ומומלץ לכל מי שרוצה להפחית את השימוש בסוכר בלי לוותר על הטעם המתוק בחיים.

  • אגבה
    אגבה נחשב בטעות לאחד הממתיקים הטבעיים הידידותיים לחולי סכרת ובכלל כיוון הוא מופק מצמח האגבה, אין לו טעם לוואי והוא אינו גורם לעליית רמות הסוכר בדם בטווח הקצר. ממחקרים שונים עולה כי צריכת אגבה, או כל סוג אחר של פרוקטוז (סוכר פירות) לאורך זמן או בכמויות גדולות תורמת לעלייה ברמות הכולסטרול הרע בגוף (LDL) ולהצטברות שומן בטני. אם אתם בוחרים בסירופ אגבה כממתיק שלכם, עשו זאת בכמויות קטנות בלבד.

     

bottom of page